DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Stránky obce Hřídelec

Letecká katastrofa 1945

Tuto sekci jsme vytvořili proto, abysme vám připoměli, co se stalo 14. února 1945. Doufáme, že to pro Vás bude užitečné spestření.

14. února 1945 letěla velká formace složená ze stovek amerických bombardérů s jediným úkolem - dokončit zničení dopravního uzlu v Drážďanech. Další stroje mířili na cíle v Německu a také v Protektorátu. Právě 14. února byla poprvé bombardována i Praha (i když omylem). Na evropském nebi bylo ten den rušno.
306. bombardovací skupina měla za cíl právě Drážďany, 369. peruť letěla ve spodním patře. Po odbombardování peruť napadla skupina tří německých stíhaček Fw 190 a prvním útokem zasáhla letoun 42 - 97185. Po útoku fockewulfů byl vyřazen motor č.3, na palubě vypukl požár a byla poškozena elektroinstalace. Bombardér vypadl ze sestavy perutě, opozdil se a klesal v mírném úhlu. Velitel Capt Lewis po dohodě s druhým pilotem Robertem Whitelawem rozhodl letět na východ a pokusit se dosáhnout ruské fronty. Po přeletu Krušných hor se ale situace zhoršila, požár pravého křídla se rozšířil i na trup. Střelci ze zadní části trupu opustili letoun na padácích, piloti srovnali letoun nad neobydlenou oblast u Nové Paky a také vyskakují z letadla. Krátce poté dojde k explozi palivových nádrží a Boeing se rozpadá ve vzduchu. Jednotlivé motory letí k zemi daleko od sebe, největší část trupu spadne na kopci Horka u vesnice Hřídelec.

Seznam členů osádky Boeingu B- 17G / 42 - 97 185
1. pilot - Capt Boylston B. Lewis
2. pilot - 2/Lt Robert S. Whitelaw
navigátor - 1/Lt Lester A. Harrison
bombometčík - F/O Joseph R. Sicard
radiooperátor - Sgt Hardin F. Mc Chesney Jr.
technik/ třelec - T/Sgt James F. Standlee Jr.
spodní střelec - Sgt Alfred S. Lubojacky
boční střelec - Sgt Frank L. Mc Donough
zadní střelec - Sgt Leon Nahmias

Celá osádka přežila konec svého bombardéru kromě spodního střelce Alfreda Lubojackyho, který byl nalezen v severních Čechách mrtvý po nezdařilém přistání na padáku. Navíc utrpěl průstřel nohy v leteckém souboji.

Text zpracován za pomoci publikace Miloše Podzimka "Oheň v oblacích".


Nyní pro Vás zde ještě máme pár fotografií, aby jsme si to trochu spestřili. Ve Hřídelci už žije opravdu, ale opravdu málo osob, kteří si na tento osudový den pamatují. Jedním z těchto lidí byla Božena Kučerová.
 

    Pomník posádce B- 17 u obce Hřídelec

Hřídelec - památník amerických letců
Hřídelec - památník amerických letců

Čerpáno z www.letecka-archeologie.cz, Wikipedia a Turistika.cz